news

Design for Dementia Update

The undermentioned text is the first newsletter from Design for Dementia. The newsletter is mostly about CRISP's Active Cues, the Alzheimer's Conference in South-Africa and the first publication of research. Please note, all text is in Dutch.

Nieuwe gebruikerstest bij Careyn
De ontwikkelingen van Active Cues zijn in volle gang. Om Active Cues aan meerdere verzorgingshuizen aan te kunnen bieden zijn we druk bezig er een hoogwaardig product van te maken. Deze week ontvangen we het eerste product, van onze potentiële fabrikant Edutel, dat we zullen testen bij zorggroep Careyn. In deze test bekijken we of de testversie goed werkt en hoe de ouderen met een dementie er op reageren. Ook onderzoeken we of het product makkelijk in gebruik en te installeren is. Uiteraard houden we u op de hoogte van de resultaten.

Hester in Zuid-Afrika
Aangezien onze onderzoekster Hester Anderiesen in Zuid-Afrika woont zijn we daar aan het verkennen of er vraag is naar een product als Active Cues. Een interessant verschil op het gebied van dementie is dat er in Zuid-Afrika geen tekort is aan ‘handen aan het bed’. Er wordt in veel dementiezorg instellingen gebruik gemaakt van een ‘persoonlijk maatje’. Om te onderzoeken of Active Cues binnen het zorgsysteem past stonden we op de Alzheimer’s Awareness Conferentie in Zuid-Afrika om Active Cues te presenteren. Over drie dagen zijn er ruim 750 mensen geweest en hebben we vele positieve reacties gehad.

Eerste publicatie onderzoek Active Cues online
Uit onderzoek is gebleken dat de fysieke omgeving invloed kan hebben op de hoeveelheid beweging van ouderen met een dementie. Zo blijkt dat sensorische stimulatie, in de vorm van ‘snoezelen’, een positief effect heeft. Snoezelen is een geschikte manier om alle zintuigen te prikkelen door middel van licht, zachte muziek, comfortabel meubilair en geuren. Echter, het snoezelen beperkt zich vaak tot een speciaal ingerichte kamer waar de bewoners enkel zijn tijdens de therapie. Dit inspireerde ons om onderzoek te doen naar andere manieren om deze zintuigen te prikkelen. En dan vooral in een omgeving waar de bewoners zich dagelijks langere tijd bevinden. Het artikel, met alle bevinden, kunt u hier downloaden. Als u geen toegang heeft tot het online journal dan kunt u ons emailen voor een kopie.

Save the Date!
Woensdag 15 oktober is het Design for Dementia event. Hier wordt Active Cues gedemonstreerd. Ook leert u hier meer over beweging en de invloed hiervan op ouderen met een dementie. Volgende week ontvangt u de officiële uitnodiging.

Als u zelf nog nieuws heeft op het gebied van dementie dan kunt u ons mailen. Ook voor vragen en opmerkingen zijn wij te bereiken. Onze volgende nieuwsbrief ontvangt u over twee weken. Tot de volgende keer!

Het Active Cues team
www.activecues.com

latest comments (0)

Add comment

Login to post comments

author

Frank Stemerding